HASAN MURATOVIĆ: Za putnu infrastrukturu iz budžeta FBiH za TK predviđeno manje od 2%, na ovo moram da reagujem!

Šef kluba SDBiH Hasan Muratović na sjednici Federalnog parlamenta, analizirajući budžet Federacije, osvrnuo se na dokument koji je “upalio alarm”. Naime, u dokumentu okvirnog budžeta FBiH za naredne tri godine i ulaganja za cestovnu infrastrukturu previđeno je skoro 2,5 milijardi KM.

“Napravio sam jednu analizu koje nema u dokumentima koje smo dobili za sjednicu i kako veliki broj poslanika dolazi sa Tuzlanskog kantona, podatak koji sam iznio pred zastupnicima ličio je Riplijevo “Vjerovali ili ne“. U naredne tri godine, od skoro 2,5 milijardi KM, u cestovnu infrastrukturu za Tuzlanskog kantona planira se uložiti samo 47 miliona, ili 1,92%. Zbog toga sam morao da reagujem, prvenstveno jer je naš premijer dolazi iz TK i ja se pitam kako ćemo izaći pred građane nakon realizacije okvirnog budžeta, koji je dobrim dijelom tačan za naredne tri godine.” – istakao je Muratović, te dodao da je TK u takvoj saobraćajnoj blokadi i kad bi htio ne može brže da se razvije.

“Smatram da niko ne vodi računa o infrastrukturnoj kičmi BiH kada je u pitanju demografija. Dakle, nije Koridor Vc demografska kičma BiH, već put Tuzla – Sarajevo, put koji spaja najmnogoljudniji kanton i glavni grad naše zemlje. Imamo situaciju da se tim putem vozi 30-40 na sat i ne mogu da shvatim da u naredne tri godine to nije prioritet. Imamo situaciju da skoro 15.000 vozila dnevno se kreće ovim putem i jedino veće opterećenje od dionice Šićki Brod – Živinice – Kladanj je u Lašvanskoj dolini. Zato uvaženi premijeru, molim Vas da se ova alarmantna situacija uzme u razmatranje, da i taj jedan projekat koji je planiran na tako nevažnoj poddionici Mihatovići – Lukavac koji bi značio obilazak Šićke petlje koja je sad dobro urađena, molim Vas, preuzmite sredstva za treću traku najugroženijeg pravca, a to je Živinice – Kladanj. Kako bismo dobili, kakav-takav protok saobraćaja, ljudi, roba i kapitala, kako bismo konačno povezali ova dva kantona u našoj zemlji.” – obrazložio je u obraćanju parlamentarcima.zastupnicima Parlamenta FBiH.