JASMIN IMAMOVIĆ BI UMJESTO LAŽNE PODRŠKE BEŠLAGIĆU MOGAO POSLUŠATI NJEGOVE SAVJETE: Odstupiti sa funkcije koje nije dostojan

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović oglasio se lažima nakon posljednje sjednice Skupštine TK na njemu svojstven način: zloupotrijebio je, krivo interpretirao i neutemeljeno iznio niz uvreda i negativnih konotacija na račun predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića. Imamović je čuo ono što Vujović nije rekao i tumačio govor potpuno izvan konteksta u kome su neupitno istaknute zasluge Selima Bešlagića vrijedne i Nobelove nagrade za mir.

Kao neko ko se deklariše kao socijaldemokrata, Jasmin Imamović bi morao biti ponosan što Vujovićevo predsjedavanje Skupštinom TK šalje poruku o multietničkom karakteru Kantona.

Njegove tirade su bile okidač stotinama radikalnih nacionalističkih prijetnji i uvreda upućenih direktno Žarku Vujoviću. Dovodeći u pitanje nacionalno porijeklo predsjednika Skupštine TK, povezujući ga sa „četničkom agresijom” Imamović raspiruje međunacionalne tenzije, provocira međunacionalnu mržnju i krivično djelo koje će imati i pravosudni epilog.

 

U strahu za svoju fotelju Jasmin brani i Selima, sa kojim je u sukobu godinama

 

U ovim paranoidnim izlivima podrške i ljubavi prema jednoj od najznačajnijih ličnosti u novijoj istoriji Tuzle gospodinu Selimu Bešlagiću, gradonačelnik se nastoji predstaviti kao branilac Bešlagića koji gotovo 20 godina objašnjava Tuzlacima kakvo zlo je Jasmin Imamović i da moramo mijenjati diktatora. Nadamo se da ovo lamentiranje Imamovića nad likom i djelom danas najvećeg živućeg Tuzlaka Selima Bešlagića neće razmekštati Selimovo srce i navesti ga da pomisli da možda Jasmin Imamović i nije ono što Bešlagić o njemu godinama govori.

Zna tako vječiti gradonačelnik „razmekštati srce” pa se umiljavati onima koje ponižava decenijama kada god se njegova pozicija ugrozi. Što je veća panika od mogućeg poraza, to se snishodljivije okreće onim koje hinji godinama.

 

Preskočena lekcija presumpcije nevinosti

 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je, po nalogu ili uz blagoslov Jasmina Imamovića, prije predizborne kampanje ekspresno podiglo optužnice protiv dva istaknuta funkcionera Socijaldemokrata BiH. U istrazi koja je vođena protiv predsjednika SBiH Envera Bijedića istraživan je i Jasmin Imamović, ali pokazalo se da su dokazi protiv njega zastarjeli, iako je Bijedić otišao sa pozicije o kojoj je riječ prije gotovo deceniju, a Jasmin Imamović je i dan danas odgovoran za sve što se čini ili ne čini stanarima zgrade „15. maj”, preko čijih sudbina Imamović nastoji slomiti svoje protivnike.  

„Presumpcija nevinosti”, kao jedan od temeljnih principa prava i pravičnosti, implicira da se niko ne može smatrati krivim do pravosnažne presude. Pretpostavka da je neko nevin dok se ne osudi je posebno značajna u nedemokratskim, korumpiranim ili ispolitiziranim političkim sistemima u kojim se optužnice podižu po nalogu pojedinaca ili grupa i koriste za diskreditaciju neistomišljenika.

Jednom od najvećih manipulativnih optužbi mogu se smatrati one koje su podizane u Srbiji na temelju iskonstruisanih dokaza ili lažnih svjedočenja, a sa ciljem „izjednačavanja krivice” ili odmazde nad zaslužnim pojedincima „s druge strane”.

Selim Bešlagić i Ilija Jurišić su najbolji primjeri kako oni koji imaju „prst na okidaču” u tužilaštvima mogu stigmatizirati nevine ljude, zakomplicirati njihov život i stvarati medijski pritisak, da bi nakon više godina i mrcvarenja optužnice završile fijaskom. Čitava je lista onih koji su optuživani ili hapšeni u teatarskom maniru u BiH, da bi po okončanju procesa bili oslobođeni (od Fahrudina Radončića, pa do Živka Budimira), kao i onih protiv kojih nisu podizane optužnice ili su skrivani dokazi do njihove zastare (od Jasmina Imamovića do Dragana Čovića).

Jasmin Imamović je po formalnom obrazovanju pravnik, a vidimo da je uz mnoge lekcije koje je zaboravio ili nije znao zaboravio i onu o presumpciji nevinosti.

Jasmin Imamović je vjerovatno jedini živi i aktivni gradonačelnik koji je tokom rata sebi dodijelio stan izbjegličke ugledne tuzlanske porodice Markudov i u istom se i dan danas šepuri, dok Sud u Strazburu raspravlja o njegovoj otetoj nekretnini.

Ma šta mislili o vraćanju stanova predratnim vlasnicima svjedoci smo da su hiljade stanara u ratu dodijeljenih stanova morali tražiti drugo rješenje – svi osim gradonačelnika Jasmina Imamovića.

 

Uzurpator izbjegličkog stana nije kriv dok se ne osudi, ali jeste nemoralan i nedostojan funkcije gradonačelnika

 

Sa aspekta presumpcije nevinosti Jasmin Imamović nije kriv što živi u tuđem stanu, ali sa aspekta pricipa socijaldemokratije, ljudskih prava i elementarnog morala jeste ličnost koja nikako ne bi smjela obnašati tako važnu javnu funkciju.

Neće gradonačelnik u javnosti spomenuti porodicu Markudov, kojoj je oteo stan, kao što neće spomenuti ni zastaru istrage koju su mu osigurali njegovi prijatelju u Tužilaštvu, ali hoće braniti Selima Bešlagića od onih koji su ga poštovali i poštuju sve ove godine, dok je Jasmin Imamović o istom govorio najgore što se o čovjeku može kazati.

 

Selimova odluka koja je predmet Vujovićeve kritike ne umanjuje njegov istorijski značaj, kao što niti jedan potez Jasmina Imamovića ne može od njega učiniti pravednika i dostojnog poslu koji obavlja

 

Socijaldemokrate u potpunosti podržavaju stav Selima Bešlagića o Jasminu Imamoviću i nema čak ni potrebe ponavljati isti. Imali smo primjedbe da je prilikom glasanja o smjeni dva optužena ministra narušen princip presumpcije nevinosti. Nismo se nadali da jedna od najvećih žrtava ovog vida zloupotrebe pravosuđa gospodin Selim Bešlagić ne insistira na tako važnom pravnom principu.

Posebno osuđujemo etiketiranje i uvrede na račun još jednog ugledog Tuzlaka Žarka Vujovića, koji je svojim političkim angažmanom postao kost u grlu tuzlanskom „istjerivaču ljudi iz stanova” Jasminu Imamoviću. Ponosni smo da je ovaj veliki čovjek, sportista i vanserijski pravnik u našim redovima. Pažljivo smo preslušali njegov govor i u njemu nismo našli ni traga mentalnim tiradama gradonačelnika.

Ako Jasmin Imamović toliko poštuje svog „političkog stvaraoca” Selima Bešlagića pozivamo ga da pažljivo presluša ono što o njemu govori Bešlagić i da postupi na način kako mu to ovaj velikan proteklog rata poručuje.