KENAN H.HASANOVIĆ: Prilika Tuzle u četvrtoj industrijskoj revoluciji

Kandidat za Gradsko vijeće Tuzla ispred Socijaldemokrata BiH Kenan Hadžihasanović, dao je osvrt na nezaposlenost u Tuzli i prilike koje ne bismo u budućnosti smjeli propustiti.

Ulaganje u obrazovanje je zalog za budućnost. Podrška mladim i njihova edukacija za zanimanja 21. vijeka moraju biti primarni interesni fokus svakog nivoa vlasti, pa tako i lokalne.

Mnogo se govori o nadležnostima lokalnog nivoa vlasti. Da li lokalni nivo vlasti ima odgovornost prema broju zaposlenih/nezaposlenih ili da li lokalni nivo vlasti ima odgovornosti prema sistemu obrazovanja?

Tuzla ima odgovornost prema nezaposlenima, lokalna uprava ima odgovornost, jer su oni stanovnici Tuzle. To su naše komšije i prijatelji.

Tuzla ima odgovornost prema sistemu obrazovanja, lokalna uprava ima odgovornost prema kvaliteti studiranja na Univerzitetu u Tuzli, jer je Tuzla univerzitetski grad.

Ako nastavimo iz perspektive lokalne zajednice okretati glavu prema simbolima našeg grada, a to su radnici i Univerzitet, onda gubimo naše najvrednije. Aktivno sudjelovanje u kreiranju pogodne poslovne klime i pružanja svih logističkih i proceduralnih pomoći radu Univerzitetu moraju biti okosnica rada naredne gradske administracije.

Prvo što možemo uraditi jeste promijeniti berzu rada. Prekvalifikacijom suficitarnih kadrova u deficitarne, pružimo podršku firmama koje traže radnike. Svjedoci smo da IT sektor je najbrže rastući, mi moramo pomoći njemu da još brže raste i tako ostvarimo sve prilike koje nam se pružaju u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Dakle, izvršimo prekvalifikaciju kadrova, kreirajmo informatički pismene i sposobne radnike koji će biti dio najbrže rastuće industrije.

Podržavajući prekvalifikaciju kadrova, pokazujemo i drugim IT kompanijama da smo zajednica spremna za saradnju i napredak. Omogućimo podršku ne samo IT kompanijama, nego i svim onim koji imaju potrebu za dodatnim radnicima. Pružimo im najbolje moguće kadrove. Na ovaj način smanjujemo nezaposlenost, podržavamo privredu, i ubacujemo novac u naš grad. Pokrenut ćemo domino efekat, dižemo standard i postajemo uzor drugim lokalnim zajednicama.

Mi znamo kako izvršiti prekvalifikaciju, mi imamo dodatne investitore iz regiona koji čekaju pozitivne signale.

Kao Software engineer upoznat sam sa problemima, ali i spoznajem priliku koju pruža četvrta industrijska revolucija. Iskoristimo je!