KLUB SDBIH U SKUPŠTINI TK: Pozivamo Vladu TK (SDA-DF) da ispoštuje donešenu presudu Ustavog suda FBiH i UKC Tuzla vrati u ustavno-pravne i zakonite okvire rada

Interes pojedinaca i sivih eminencija kantona, ne može i ne smije biti primaran u odnosu na pacijente! Zbog toga, krajnje je vrijeme da prestanete sa uskostranačkim, tajkunskim i koruptivnim interesima. Potpišite suosnivački ugovor sa Vladom FBiH u kojem trebate jasno zaštititi pravo zdravstvene zaštite građana Tuzlanskog kantona i interese UKC Tuzla.

Očigledna je licemjerna politika SDA i DF-a, dok se u Sarajevu bore za poštivanje Ustava i zakona (glumeći velike patriote za velike plate), u Tuzli krše i Ustav i zakon kako bi po svaku cijenu zadržali dvostranačko upravljanje nad “zlatnom kokom” UKC-om Tuzla.

Dok tuzlanski uigrani stranački dvojac (SDA i DF) štiti finansijske interese pojedinaca i beskrupulozno stranačko zapošljavanje na UKC Tuzla, liste za liječenje pacijenata su sve duže, zdravstvena zaštita građana sve lošija, iako se iz džepova građana izdvaja 300 miliona KM za zdravstvo.

Vlast koja nije sposobna da dvije godine nabavi linearni akcelerator, sposobna je da tako očito, bezobzirno i bez straha od progona uspavanih pravosudnih institucija TK vrši stranačko zapošljavanje. Trgovina političkim uticajem postala je praksa aktuelne vlasti što potvrđuje činjenica da se novi uposlenici obavezno pojavljuju po stranačkim skupovima, iftarima, ceremonijama SDA i DF-a.

Naravno, javnosti je jasno o čemu se tu radi – svima osim istražnim organima TK.

Bahato, antiustavno i nezakonito postupanje u konačnici ima samo jedan ishod, koji za posljedicu može imati da se neko iz navedenog stranačkog dvojca nađe na američkim crnim listama.

Javno pozivamo Vladu TK i Vladu FBiH da uskostranačke interese i ciljeve ostave po strani, u prvi i jedini plan stave interese građana Tuzlanskog kantona i poslovanje UKC Tuzla vrate u Ustavne i zakonske okvire s ciljem bolje i efikasnije zdravstvene zaštite građana TK.