KLUB SDBiH U SKUŠTINI TK: Građani TK se moraju cijepiti prije kraja tekuće godine

Prošla Vlada TK novoj, “ekspertnoj” je ostavila oko 22 miliona KM akumuliranog suficita. Na posljednjoj sjednici iako na raspolaganju imaju naslijeđeni suficit u budžetu, “ekspertna” Vlada TK zadužila je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da iznađe ukupno 2 miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa u cilju finansiranja programa vakcinacije do 31.12.2021.godine. Od navedenog iznosa jedan milion KM bi bio namijenjen za primarni, a
jedan milion KM za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Klub SDBiH u Skupštini TK je na sjednici u februaru podnio inicijativu da se iz suficita budžeta izdvoje sredstva za nabavku vakcina protiv COVID-19 za građane TK. Međutim, inicijativa predvođena zastupnicima SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a je odbijena.

KLUB SDBiH U SKUPŠTINI TK: Odbijene inicijative protiv stranačkog zapošljavanja i nabavki vakcina za građane TK

“Kao što smo se protivili zatvaranju ugostiteljskih objekata, koje je ministar Jurić okarakterisao kao mjere prevencije, s obzirom na stanje u Sarajevskom kantonu, isto tako protivili smo se i novčanom kažnjavanju građana TK, jer same izmjene nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH. Smatramo da “eksperti” u svom dosadašnjem radu nisu ništa poduzeli povodom zaštite građana TK, osim što su prepisivali odluke stranačkih kolega iz Kantona Sarajevo, te time dodatno ugrozili radnike iz realnog sektora, koji na kraju krajeva i plaćaju sav taj (ne)rad.” – istakao je Husein Tokić, predsjednik Kluba SDBiH u Skupštini TK.