OBRAT U AFERI RUDNIKA SOLI TUZLA: Ugovor s firmom “Mining&Drilling” ispravan!

“Ugovor Rudnika soli sa firmom iz Gračanice je odličan i nema osnova da se raskida. Sad predstoje radnje za početak radova na osam bušotina. Ukoliko se ne bude realizovao po svojim stavkama, biće raskinut”, kaže Muhidin Hodžić, ministar za privredu u Vladi TK. To je pravi obrt u aferi koju je izazvalo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. Prije opširnijeg obrazloženja, vratimo se početku.

Uskoro će dva mjeseca od spektakularnog privođenja Aziza Čačkovića, v.d.direktora Rudnika soli, Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH, Dženana Mujkića, prokuratora firme “Mining&Drilling” iz Gračanice i još četvorice bivših uposlenika pred tužioca Ćazima Serhatlića. Istog je dana, tačnije 28. februara, Serhatlić uz pomoć kolege Dalibora Bingasa je objavio da je na sceni privredni kriminal radi nezakonitog stjecanja materijalne dobiti, a u vezi namiještanja tendera za dobijanje posla na osam bušotina Rudnika soli na način pravljenja tenderskih podobnosti. Uzavrelo javno mnijenje je poliveno hladnim tušem samo nekoliko sati kasnije – puštanjem osumnjičene šestorke!

I ovoga puta, talentovano nesposobni tužilac Serhatlić, ali zato majstor sukoba interesa, još jednom je na kušnju stavio svog šefa, glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića. Jer, samo je on ovlašten da ocijeni rezultate Serhatlićevog rada na predmetu, a on je ocijenio da mu rezultati nisu ni za trodnevni pritvor osumnjičenih! Time je Ljubić, bar donekle ublažio i širinu i dubinu štete po ugled institucije kojom rukovodi.

Šta je sve prešutio nesretni i nespretni Serhatlić kad je riječ o Rudniku soli i tenderu za nove bušotine?

Ministarstvo privrede TK, Nadzorni odbor i kolegij Rudnika su jednoglasno dali saglasnost na uslove tendera. Najpovoljniji su bili Bugari. Komisija za provođenje tendera predlaže vođenje pregovaračkog postupka na osnovu člana 20. Pravilnika o nabavkama koji jednoglasno usvaja Uprava Rudnika. Za pregovarački postupak su pozvane njemačka, bugarska i gračanička firma. Bugari su za 20.000 smanjili cijenu, a Gračanlije za 1.200.000 KM što je za istu sumu manje od početnog prijedloga iz Bugarske.

Komisija jednoglasno predlaže ugovor sa firmom iz Gračanice. Uprava i Nadzorni odbor, takođe jednoglasno prihvataju prijedlog nakon čega pravna služba i Komisija sastavljaju Ugovor. Uprava i Nadzorni odbor jednoglasno usvajaju tekst Ugovora. Sadržaj je odobrio i ministar Hodžić uz sugestiju da se uz interni foprmira i eksterni nadzorni organ za praćenje radova iz Ugovora. V.d. direktora Rudnika, Aziz Čačković i Dženan Mujkić, prokurator gračaničke i firme iz Kalesije, koja izvodi radove u Njemačkoj, potpisali su Ugovor nakon četiri godine bezuspješnih pokušaja usvajanja tenderskih uslova potrebnih za javno oglašavanje. U završenom postupku, Rudnik je ostvario za 2,5 miliona maraka manju cijenu od prvobitne!

Dakle, Ugovor je odličan, uštede su evidentne. Društvo je na dobitku. A Serhatlić? Čime će se sad baviti? Socijaldemokratama BiH ili daljim ogovaranjem svog šefa, Tomislava Ljubića, koje je i tonski zabilježeno prilikom intervjua koji je imao pred Komisijom za izbor glavnog tužioca Federacije BiH! O toj drskosti, drugi put.

Izvor: tuzlalive