Mesud Mujanović: Nastojat ću poboljšati život i podići standard svih naših građana Općine Novi Grad

Nosilac liste za Općinsko vijeće Novoi Grad ispred Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH), Mesud Mujanović, u intervjuu je odgovorio na neka od pitanja u vezi sa planovima i ambicijama za Lokalne izbore 2020. godine.

Nosilac ste liste za Općinsko vijeće Novi Grad ispred SDBiH? Zašto baš SDBiH?

Demokratija je univerzalna vrijednost zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj društveni sistem u svim porama društva kako političkih, tako i ekonomskih i kulturnih.

Da bi naša država krenula naprijed i obezbijedila svjetliju budućnost generacijama koje dolaze, našoj djeci, našim unucima, potrebno je svaki dan zagovarati istinske vrijednosti demokratije. A koliko smo kao država demokratski uređeni, govori podatak da smo od 120 država u kojima se mjeri demokratija,mi kao država smo na “visokom 100.” mjestu. Imajući u vidu sve gore navedeno, je moj odgovor zašto baš SDBiH.

U naselju Rječica u Općini Novi Grad Sarajevo više od 500 domaćinstava nema stabilno vodosnabdijevanje što je osnovni preduslov normalnog života u 21. stoljeću. Da li se u svom predizbornom programu planirate baviti ovom temom i šta planirate ponuditi stanovnicima Općine Novi Grad po ovom pitanju?

Kada sam na terenu postavio pitanje građanima rubnih dijelova glavnog grada, mislim konkretno na naselje Rječicu, “Kakav želiš Novi Grad”, frapiran sam bio odgovorima “samo da se okupam kao čovjek” ili “samo da doživim da jedan dan ne pijem vodu iz cisterne”. Naselje Rječica ulica, ulica Paljevska, sa oko 500 domaćinstava, već dugi niz godina je bez urednog snabdijevanja pitkom vodom, tako da jedna polovina naselja ima vode do podne, a drugu polovinu naselja pitkom vodom snabdijeva cisterna vatrogasnog društva. Imao sam sliku kao da se život stanovnika ovog naselja odvija u nekom davno prošlom vremenu, a ne u 21. vijeku. U svom predizbornom programu planiramo se baviti svim temama koje mogu poboljšati život naših građana, a akcenat će biti na problemu snabdijevanja vodom ovog naselja. Nastojat ću poboljšati život i podići standard svih naših građana.

Kada su u pitanju pandemija koronavirusa i njen uticaj na poslovanje u Općini Novi Grad, te na okolnosti koje su zadesile slabe tačke zdravstvenog sistema, te druge posljedice poput udara na turizam i druge oblasti, kako planirate svojim izbornim programom tretirati ove teme?

SDBiH sa okupljenim timovima stručnjaka kako u zdravstvu, tako i u turizmu i drugim sferama društva koje su važne za dostojan život građana sigurno će predložiti adekvatna rješenja i pomoći u rješavanju problema nastalih pojavom pandemije koronavirusa. Mi koji budemo u Općinskom vijeću, paralelno sa našim stručnim timovima, samo stalnim inicijativama nadležnih, pomoći ćemo u pronalaženju rješenja svih problema naših građana. Naime, ovdje ne smijemo zaboraviti ni kulturu, koja je također pogođena i do temelja urušila standard vrsnih umjetnika na Općini Novi Grad. Među ugroženim građanima su i naši umjetnici poput slikara, vajara, kipara i sl. Nastojat ću inicijativama u Općinskom vijeću Novi Grad i u ovoj oblasti pomoći u prevazilaženju krize izazvane ovom pandemijom. Bit ću otvoren za sve sugestije i preporuke svih kategorija naših građana.

Općina Novi Grad je najveća općina u Bosni i Hercegovini. Naseljenost je prilično gusta i broj javnih vrtića je u deficitu. Šta roditelji sa djecom predškolskog uzrasta mogu očekivati od Vašeg političkog angažmana?

Što se tiče javnih vrtića, tu je situacija jako teška. Naime, ogroman broj roditelja zbog nedostatka tih javnih vrtića, nosi veliki teret na sebi, gdje i kako smjestiti djecu, dok su oni na poslu. Moja druga inicijativa će biti upravo ta da se obratim nadležnim po pitanju sanacije i opremanja napuštenih prostora kojih na području Općine Novi Grad ima jako puno, a koji mogu poslužiti u svrhu otvaranja javnih vrtića. Isto tako, na području Općine Novi Grad hitno je potrebno otvoriti jedan centar kulture mladih.

Kao Općinski odbor SDBiH, pokrenuli ste “Kakav želiš Novi Grad” putem koje zajedno sa građanima targetirate goruća pitanja za općinu. Kakav je odaziv građana na tu akciju i šta je primarni problem koji je proizašao iz analize, a koji planirate obraditi svojim izbornim programom i ponuditi rješenje?

Pokrenutom akcijom među građanima Novog Grada “Kakav želiš Novi Grad”, uključili smo veći broj građana, kako bi došli iz prve ruke do srži problema s kojim se svakodnevno susreću. Teško je i nabrojati sve probleme koji su proizašli iz analize, ali primarni problemi su ipak slični kao i u svim drugim općinama, ai u samom Kantonu Sarajevo. Na prvom mjestu su sigurnost, migrantska kriza, gradska deponija, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura. Ukoliko mi građani budu dali podršku na predstojećim izborima, zajedno sa našim stručnim timovima radit ću sukcesivno na rješavanju tih problema.