Onkološki pacijenti u TK ne smiju biti žrtve prepucavanja vladajućih

Dok se Vlada TK “bori” i brine za Univerzitetski klinički centar Tuzla i građane TK, upinje se da ga “spasi” od “isporučivanja Sarajevu”, pri čemu se “prepucava” sa Vladom FBiH oko osnivačkih prava, naša najveća zdravstvena ustanova sve više tone. Pacijenti iz Tuzlanskog kantona još uvijek čekaju na radijacioni tretman u drugim ustanovama od Sarajeva, Zenice, Mostara… Posljednje atome snage, ali i posljednji dinar iz novčanika izdvajaju za prevoz i stanovanje u gradovima čiji klinički centri im daju priliku za život.

Ako već ne znaju, onda mogu prepisati ili bar slijediti dobre primjere KCUS koji je na već odličnu postojeću, nabavio dva akceleratora za onkološke pacijente i 3T MRI aparat, dok u Tuzli, menadžment UKC-a i nadležne službe uz podršku Vlade TK ne čine ništa, iako novac za nabavku istih postoji.

Iza priče o patriotizmu, odbrani kantona od „izdajničke trojke” kriju se uglavnom finansijski interesi onih koji su „patriote” zadužili tokom izborne kampanje kroz različite usluge.

U sjeni oduživanja ostala je potreba preko stotinu pacijenata oboljelih od malignih bolesti za nabavkom linearnog akceleratora, nikada nije ni započeta priča o renoviraju onkoloških ambulanti, a čak i hemoterapije se vrlo često čekaju.

Linearni akcelerator obećali su još u prvoj polovini prošle godine, završavamo 2023. godinu i ne samo da nemamo linearnog akceleratora, nego nam masovno odlaze vrhunski ljekari, broj operacija koje je moguće izvesti je umanjen, a nedostaje i osnovnih sredstava za rad na odjelima.

U ime građana Tuzlanskog kantona jedino se možemo zahvaliti menadžmentu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu jer će od sada pacijenti iz TK vjerovatno kraće čekati na tretman koji im je pitanje života.