Pravda ili montirani politički progon u Tuzli?

Od jutros se u Tuzli odvija opsežna akcija pretresa, privođenja i saslušavanja niza osoba, a među kojim je nekoliko članova i fukcionera Socijaldemokrata BiH.

Bez bilo kakve rezerve pružamo podršku u vođenju istraga u skladu sa zakonom i zahtijevamo odgovornost za svakog ko prekrši zakon, pa taman to bio bilo ko od funkcionera Socijaldemokrata BiH.

Još uvijek nismo upoznati sa činjenicama na kojim se temelji istraga, te se ne možemo izjasniti o osnovanosti dramatičnih istražnih radnji, ali je nesporno da se u postupanju Tužilaštva itekako vidi očita namjera vršenja pritiska na Socijaldemokrate BiH. Javna je tajna da u Tuzlanskom kantonu godinama fukcionira klika koju štiti Tužilaštvo, kao i da su na tapetu i nišanu pravosudnih organa svi naši istaknuti članovi.

Socijaldemokrate BiH će osigurati punu saradnju sa Tužilaštvom i neće braniti ničiji nezakoniti postupak, a posebno ne onaj koji se u skladu sa zakonom utvrdi i dokaže.

Međutim, evidentno je da su u jutrošnjoj “robusnoj akciji”, osim osumnjičenih i potencijalni svjedoci, kojim se nezakonito oduzimaju mobilni telefoni, iako nisu optuženi.

Svjedoci smo zabrinjavajućeg nivoa zloupotrebe tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, a očito je da jutrošnja robusna akcija protiv naših kadrova ima sve elemente “dramatične kriminalizacije” većeg broja potpuno nedužnih ljudi.

Čak i ako bi se utvrdili propusti lica koja su vodila tenderske postupke na Rudniku Soli, evidentno je da se istraga komotno proširila na niz lica koja nemaju veze sa ovim procedurama.

Indikativno je da se istraga vodi za slučaj u kome je najpovoljniji ponuđač pobijedio sa ubjedljivo jeftinijom ponudom (oko 5 miliona), dok je procijenjena vrijednost bila oko 8 miliona KM. Nameće se pitanje da li su možda oni koji su željeli da Rudnik i država plate 8 umjesto 5 miliona KM napravili problem potencijalno zainteresiranim za veću cijenu.

Ne isključujemo mogućnost da je bilo koje lice sa spiska osumnjičenih moglo načiniti svjesnu ili nenamjernu grešku, a ukoliko saznamo da je bilo greške podržat ćemo sve zakonske sankcije. 

Ukoliko se utvrdi da Tužilaštvo nema elemente za podizanje optužnice i dokazivanje krivnje, sasvim sigurno je sazrelo vrijeme da se javno, putem VSTV-a i na svaki drugi, zakonom dozvoljeni način, postavi pitanje kakvu pravdu i u čije ime provodi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona? 

Sve su prilike da dolazi vrijeme da se žrtve Tužilaštva i pravosuđa udruže, od slučaja Dragičević, preko Memića i svih drugih širom BiH, i postavi pitanje odgovornosti onih koji olako atakuju na čast i integritet političkih neistomišljenika osoba. 

Zapitajmo se koliko je pokrenutih istraga i dramatičnih hapšenja okončalo bez presude, a tek koliko je slučajeva u kojim postoje očiti i nedvosmisleni dokazi, a Tužilaštvo ne postupa. Dok država gori Tužilaštvo TK se “češlja”.