Predizborne optužnice Tužilaštva TK po nalogu dvojca Imamović-Kukić

Tužilaštvo TK podiglo je optužnicu protiv kadrova Socijaldemokrata BiH, a u vezi kako to oni navode namiještanja višemilionskog tendera nereferentnoj firmi iz Gračanice. Radi se o klasičnom politički montiranom procesu na kojem bi pozavidjeli i pravosudni sistemi iz najmračnijih diktatorskih režima.

Da u spomenutom pravnom poslu nema ni nedjela, ni kriminala ovaj put ćemo navesti samo nekoliko činjenica.

Naši kadrovi optuženi su za sklapanje ugovora koji se u ovom momentu uspješno realizira, radovi se privode kraju po cijeni tri miliona povoljnijoj od cijene procijenjenih radova. Navedena činjenica osporava navod Tužilaštva TK da je posao dodijeljene nereferantnoj firmi koja posao neće moći izvršiti.

Izgleda da bi po Tužilaštvu TK bilo bolje da je tender dobila firma iz Bugarske sa ponudom od šest miliona KM, koja bi ovaj posao radila po skupljoj cijeni od firme iz Gračanice i ponude od pet miliona KM. Sve ovo bi bilo na štetu Rudnika Soli, Vlade TK i građana Tuzlanskog kantona. Da li je taj milion KM razlike trebao otići iz bugarske kase u tužilačke džepove?

Na pitanje kome su pripali ili ostaju tri miliona uštede nije teško odgovoriti: Rudniku, državi BiH i njenim građanima. Da je sklopljen dobar posao potvrđuju činjenice da se isti realizira u cjelosti, spašava povezanu industriju Tuzlanskog kantona, a što je potvrdio u svojoj izjavi i tužioc Serhatlić, kao i aktuelni direktor i predsjednik Nadzornog odbora Rudnika Soli. Potvrđuje to i činjenica da su saglasnost na realizaciju ovog ugovora dali sadašnja Vlada TK premijera Kadrije Hodžića i resorni ministar, a iza koje stoje dvojac Imamović-Kukić.

Da je napravljen posao u korist i interesu Rudnika Soli imamo potvrdu i u rastu dionica Rudnika na slobodnoj berzi sa 7 na 25 KM, odnosno porast za više od 3 puta ili 300%. Da nije sklopljen ovaj posao, Rudnik bi već u ovoj godini imao umanjenu proizvodnju što bi ugrozilo poslovanje kako samog Rudnika, tako i Solane i Sisecam Soda Lukavac. U nezavidan položaj bi bilo dovedeno oko 2500 radnika navedenih preduzeća i njihovih kooperanata.

Predizborna tužilačka kampanja protiv Socijaldemokrata BiH

Socijaldemokrate BiH su izložene tužilačkom pogromu od prvog dana svog osnivanja, a pogotovo nakon trećeg izbornog rezultata na TK, jer su najdirektnija smetnja pravosudnom spiritusu-movensu u Tuzli gradonačelniku Jasminu Imamoviću.

Dobro pamtimo kako je pred prošle Lokalne izbore dramatično završena optužnica kojom je bilo obuhvaćeno 15 osoba, na kojoj se navodno radilo više od 10 godina i kako je odluka pala da se pincetom izvuče i optuži samo predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić. Tužilaštvo je tad, ne trepnuvši, izjavilo da optužnica nije podignuta protiv Jasmina Imamovića jer je navodno nastupila zastara?! Pitamo javno ko je kriv za zastaru ako je tako i dajemo odgovor: isti onaj koji je optužio Bijedića.

Zna tužilac Serhatlić, kao i njegov šef Tomislav Ljubić da od ovog igrokaza neće biti pravosnažne presude, ali njima je cilj da one na koje nanišane Jasmin Imamović i Mirsad Kukić vode godinama po tužbama, da ih diskreditiraju, finansijski iscrpe i unište njihovo zdravlje.