SDBiH BRČKO DISTRIKT: Najoštrije osuđujemo napad na državu Bosnu i Hercegovinu

Gradski odbor Socijaldemokrata Brčko distrikt BiH najoštrije osuđuje napad na državu Bosnu i Hercegovinu, a samim time i na grad Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, koji čini stub multikulturalnosti, multietničnosti i simbioze, od strane stranka sa srpskim „predznakom“ koje djeluju u našem gradu.

Naime, dešavanja oko obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine uzburkala su javnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izjavama i potezima visokopozicionirani predstavnika iz reda srpskog naroda, ponajprije gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gospodina Siniše Milića, koji je prekinuo sjednicu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zbog isticanja državne zastave na gradskom trgu povodom predstojećeg praznika. Izjava gradonačelnika, gospodina Siniše Milića da u postavljanju državne zastave„ ima i elemenata krivične odgovornosti“ je krajnje neprimjerena, i predstavlja atak na državu i državne institucije, čiji je i sam predstavnik, i pod čijom zastavom ostvaruje sopstvenu egzistenciju .

U Članu 1, stav 1 stoji „Brčko distrikt Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: “Distrikt”) je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Evidentno je da uvaženom gradonačeniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine smeta državna zastava, dok je sa druge strane dugi niz godina prisustvovao neustavom obilježavanju dana Republike Srpske u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, čime je na direktan način negirao presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a samim tim je diskriminisao druga dva naroda koji egzistiraju u našem gradu.

Stoga uvaženom gradonačelniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gospodinu Siniši Miliću poručujemo da je predstavnik svih njenih građana, a ne samo jednog naroda, i da član 3 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nalaže da „Distrikt nema drugu zastavu i grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine“.

Tim povodom, Gradski Odbor SDBiH Brčko distrikt Bosne i Hercegovine svim njenim građanima čestita Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.