SDBiH: Trgovska gora nije za trgovanje!

Socijaldemokrate BiH osuđuju postupak ministrice Bisere Turković, koja je blokirala imenovanje ekspertske grupe za zaštitu od izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori, neposredno uz granicu naše zemlje.

Dugi niz godina traje skandalozan pokušaj Hrvatske da u reonu Trgovske gore, neposredno uz granicu sa BiH ostavlja svoj nuklearni i radioaktivni otpad.

Protivljenje ideji koja prijeti da ugrozi interese građana na ogromnom prostoru ujedinilo je sve nacije i društvene grupacije, te je osim evidentne prijetnje suverenitetu BiH, postalo tačka okupljanja i integracije društva u kojoj se zorno vidi koliko smo pozvani jedni na druge i da moramo štiti naše građane.

Tim prije iznenađuje postupak Bisere Turković i njena nemušta odbrana navodima kako mi već imamo grupe za zaštitu, te da je to “raspanje budžetskog novca”. Šta god da je imala BiH do sada pokazalo se nedjelotvornim i neefikasnim, a potpuno smo uvjereni da državni organi nisu u kapacitetu voditi složene političke, bezbjednosne, pravne i okolišne procese, te je formiranje kredibilnog mješovitog tima najsposobnijh među nama jedan od pokušaja da se uhvatimo slamke spasa i zaštitimo vitalne interese BiH.

Da li je motiv ministrice Turković “dobra namjera” zaštite “budžetskih sredstava” ne možemo tumačiti, ali sigurno možemo reći da nakon rasipanja 10 miliona KM za nedjelotvorne respiratore i trošenja milijardi za službena vozila, garaže i slično, naša država mora izdvojiti i potrebna sredstva da štiti dvoje građane u dolini rijeke Une.
Treba imati u vidu da se ovaj skandalozan postupak ministrice Turković dešava u vrijeme približavanja stavova SDA i HDZ-a, a o čemu Turkovićeva i rukovodstvo SDA moraju itekako voditi računa. Da li se radi o trgovanju Trgovskom gorom ili nespretnom i štetnom potezu ministrice Turković manje je bitno – važno je da SDA što prije ispravi ovu grešku, te da stane u prvi stroj odbrane BiH od nuklearnog otpada na njenim granicama.
Dobro pamtimo koliko neproduktivne buke, histerije i tenzija su kreirali oko afera Sutorina, Pelješki most i u drugim sličnim situacijama, pa je potpuno neshvatljivo povlačenje pred problemom koji je veći od svih međunarodnih razmirica koje imamo sa susjednom Hrvatskom.
Socijaldemokrate BH zahtijevaju da se hitno ponovo stavi na dnevni red formiranje Ekspertnog tima, a od SDA zahtijevamo da sve svoje resurse stavi u pogon zaštite od nuklearne opasnosti.