SDBIH TUZLA: Bez ravnopravnog odnosa prema svim građanima Tuzle, ne možemo očekivati progres

U sklopu obilazaka mjesni zajednica, kandidati SDBiH za Gradko vijeće Tuzla, sa građankama i građanima  radili su na identifikaciji problema sa kojima se susreću tuzlanske mjesne zajednice.

Upravo su o tim problemima danas govorili Milica Ljubunčić, Damir Muratović i Hasib Hirkić.

“Četrdeset mjesnih zajednica koliko smo ih obišli u proteklih par mjeseci, uvidjela sam da je komunalna infrastruktura najveći problem većine mjesnih zajednica, krenuvši od vodosnabdijevanja, puteva, rasvjete, gradskog saobraćaja. Upravo iz tih razloga, vezujući se i za ekonomsku situaciju, naši sugrađani su primorani da odlaze. Zbog toga, mišljenja sam da će budući saziv Gradskog vijeća Tuzla sa Socijaldemokratama BiH više pažnje posvetiti podjednakom razvoju svih mjesnih zajednica u Gradu Tuzla.” – poručila je Milica Ljubunčić

Jedan od prioriteta za koji se Socijaldemokrate BiH zalažu u svom Programu je i briga o našim najmlađim sugrađanima. Tačnije, širenje mreže predškolskih ustanova – obdaništa.

“Bez obzira što imamo limitirane kapacitete u predškolskim ustanovama, mi te ustanove moramo imati i u prigradskim naseljima, iako ih lično tako ne volim nazivati. Mramor, Šićki Brod, Simin Han, zahtijevaju otvaranje novih predškolskih ustanova i za to ćemo se ulaskom u GV Tuzla boriti. Neki od identifikovanih problema su i dječija igrališta kojih nema u svim naseljima. Ružno je poređenje i ponavljanje terminologije prigradskog naselja, ali djeca u tim naseljima i dan danas na improvizovanim igralištima, ulicama stavljaju kamenje kako bi igrala fudbala. To je nedopustivo i pod hitno je potrebno da se zatečeno stanje mijenja.” – rekao je Damir Muratović.

Govoriti o problemima naselja koja se ne nalaze na potezu od Irca do Sjenjaka, nemoguće je bez aktiviste i borca za ravnopravnost svih mjesnih zajednica, Hasiba Hirkića.

“Jedan od problema mjesnih zajednica unazad 20 i više godina po mom mišljenju je zapošljavanje. Ukoliko se ovakav trend zapošljavanja nastavi, a najviše se ogleda u administrativnom čekanju pri pokretanju biznisa, neefikasnoj gradskoj administraciji pri stvaranju uslova za strane investitore, plašim se da će Tuzla postati grad socijalnih slučajeva. Jedan od razloga tome svakako je i agresija na BiH nakon koje je boračka populacija dovedena na marginu društva. Velika većina njih i dan danas je bez dana radnog staža. Pri razgovoru sa građanima, jedan od gorućih problema je i Statut grada Tuzla koji svoje usvajanje čeka evo šestu godinu. Problem se ugleda u tome što mjesne zajednice nemaju status pravnih lica, koji bi trebali imati. Samim time bismo vratili legitimnost građanima da sami biraju svoje predstavnike u savjetima mjesnih zajednica i imali bi zakonsko pravo da o svojim sredinama sami odlučuju.” – istakao je Hasib Hirkić