SDBiH TUZLA: Poplave u Tuzli naglasile razmjere vladavine Imamovićeve administracije

Jeftina šminka tuzlanskih ulica, prefarbavanje i krpljenje skoro pa istih saobraćajnica rezultat su vladavine Jasmina Imamovića koji je na čelu Tuzle već 20 godina. Koliko je njegova vladavina krhka, najbolje pokazuju poplave koje su i ove godine u, prema njegovim riječima „varljivom junu“, julu pa i augustu, iznenadile Službu civilne zaštite Grada Tuzla na čijem je čelu dugogodišnji poklonik i vjerni čuvar Imamovićevog trona, Slavko Stjepić. Njegova više nego skandalozna izjava  da se građani Tuzle trebaju naviknuti na poplave i štete koje se procjenjuju na više od četiri miliona, ruši nadu da je gradska administracija ikada išta uradila za Tuzlu i njene građane. Sve što smo dobili iz velikog gradskog budžeta jeste dizanje pompe oko svakog, pa i najmanjeg koraka na koji se odluči Imamovićeva administracija, bilo da je riječ o komunalnim ili nekim drugim projektima koji se godinama realizuju. Pompe je bilo i u oktobru 2019. godine kada je vladajuća većina pokušala pokazati moć a nakon toga i milost građanima Tuzle donoseći a zatim ukidajući komunalnu naknadu. Demonstracija sile nastavila se i tokom pandemije COVID-a 19 kada je većina u Gradskom vijeću Tuzla na sjednicama odbila govoriti o projektima, investicijama i konkretno budžetu grada odbivši svaki prijedlog vijećnika SDBiH i opozicije koji su tražili izvještaj o npr. stanju pandemije koronavirusa i utrošku sredstava s ciljem spriječavanja istog.

SDBiH TUZLA: Potez vijećnika SDP-a je vrijeđanje intelekta građana

Posljednje poplave su naglasile samo mali dio razmjera i rezultate „rada“ gradske administracije starog više od 20 godina. Tuzlanske ulice bez odvoda, štete veće od četiri miliona KM, i iščekivanje svake nove vremenske prognoze i legitimno postavljanje pitanja: Hoće li biti novih, nisu nagnale Gradsku Upravu i službe da povećaju izdvajanja za saniranje šteta nastalih uslijed vremenskih nepogoda. Šta više, iz Službe civilne zaštite istaknuto je da građani kod kojih je napravljena procjena od prethodnih poplava i gdje je utvrđen novčani iznos, ne treba značiti da će isti iznos i dobiti.

Stoga, pomisao da se na poplave i rijeke u svojim domovima, u centru grada, u centru sporta i kulture u tuzlanskom „Mejdanu“ trebamo naviknuti, je u najmanju ruku gnusna. SDBiH poziva struku, ali i gradsku administraciju da se uhvati u koštac i riješi problem nepostojanja oborinske kanalizacije na padinskim dijelovima Tuzle. Tuzla nije samo strogi centar grada, već i mnoga druga naselja čiji su stanovnici pretrpjeli ogromne štete u posljednja dva mjeseca. Građani naselja Kula, Brdo, Tušanj, Mosnik, Solina, Breške, ali i mnogih drugih, ne trebaju i ne smiju se naviknuti na pretpostavku da svaki naredni kišni dan donosi i nove poplave. O ovome smo već pisali, ali još jednom ističemo da je potrebno da struka vodi glavnu riječ, u suprotnom primjera sa manjim ili većim štetnim posljedicama u budućnosti će biti mnogo više. Voda je nemilosrdna, izbaci na površinu sve što ne valja, a to je pokazala i mnogo puta u prethodnih nekoliko godina.

Struka ne poznaje cenzuru i politikanstvo