sarajevo kancelarija

Svečano otvorene prostorije Socijaldemokrata BiH u Sarajevu

U Sarajevu je danas održano svečano otvorenje prostorija mlade bosanskohercegovačke političke organizacije Socijaldemokrate BiH (SDBiH).

Prisutnim predstavnicima medija i zvanicama govorilo se o politikama na kojima se zasniva ova politička organizacija, te predstojećim aktivnostima u pogledu otvorene komunikacije sa građankama i građanima Sarajeva, koji imaju za cilj u okvirima moderne socijaldemokratnije doći do rješenja za one probleme za koje građani istaknu kao krucijalnim za razvoj i napredak lokalne zajednice.

Na ovom događaju pristupnicu Socijaldemokratima BiH i formatlno je potpisao Igor Kamočaji, koji će u narednom periodu obnašati funkciju šefa Izbornog štaba.

“Naše politike su jasne. One se temelje na modernoj socijaldemokratiji. Međutim, mi želimo biti organizacija u kojoj će vrata uvijek biti otvorena za sve progresivne ideje koje građani žele artikulisati prema sistemu, jer upravo je iz takve potrebe za otvorenim  mjestom povezivanja i djelovanja nastala politička organizacija Socijaldemokrata BiH. Osjećam kao i  većina građana zasićenje brojnim politikama koje su sve slične jedna drugoj i to upravo može da bude i često pitanje prema ovoj političkoj organizaciji kao i zašto sam se uključio u njen rad. S obzirom na to da je ova politička organizacija u samom začetku potrudit ćemo se da iskomuniciramo ono što ona u svojoj bazi jeste i što treba i drugima da bude, a to je progresivna politika koja se dotiče konkretnih pitanja iz svakodnevnog života našeg stanovništva, sa ciljem da se politika što manje apstraktizira, a što više konkretizira.

Ova ovdje zgrada treba da je mjesto okupljanja mladih vizionara kojima je politika kakva danas u BiH jeste vjerovatno dosadna i nezanimljiva. Ali i oni imaju niz problema koje sistem treba da rješava i da ih motivira da žive i stvaraju ovdje. Garantujem im da će ova oganizacija biti mjesto rađanja takvih aktivističkih pokreta. Mi ne želimo biti predvodnici građana u smislu da mi govorimo za njih, mi samo želimo da artikulišemo ono što oni žele sami za sebe. Bez podjela. Bez nacionalnih dresova. Bez predrasuda i bez centralizacije unutar stranke.”  – istakao je Kamočaji.

Prisutnima su se obratili predsjednik političke organizacije SDBiH Enver Bijedić, te predsjednica Kantonalnog odbora SDBiH, Lejla Tuco.

“Osjećam da grupa ljudi koja se okupila unutar SDBiH može da proaktivno predlaže rješenja koja će nas otkočiti. Želimo biti organizacija u koju će građani sami željeti da dolaze, da osjećaju da mogu sa nama tražiti rješenje za problem sa kojima se njihova populacija suočava. Naša vizija je da djelujemo kao politički servis da od problema dođemo do ideje, a za ideju tražimo soluciju.” – kazala je Tuco.

“Iz potrebe da okupimo vrijedne ljude oko istinske moderne socijaldemokratije krenuli smo isključivo srcem i idejama, a danas sam zahvalan da u ovako kratkom vremenu od postojanja stranke imamo kvalitetne ljudske resurse, prostorije i bazu u glavnom gradu BiH koji će uveliko doprinijeti rastu naših kapaciteta u polju političkog djelovanja.” – kazao je u svom obraćanju predsjednik SDBiH Enver Bijedić.