Enver Bijedić za Raport o situaciji u Tuzli: Ako vlast u TK ima obraza, onda će sankcije Kukiću utjecati na sastav vlade

Prije samo nekoliko dana objavljena je ažurirana lista sankcija koje vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrekle zvaničnicima u našoj zemlji.

Kao što je i bilo očekivano, ove sankcije su izazvale veliki broj reakcija, a na listi su se našli član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Alternativna televizija, bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija sa suprugom te lider PDA, Mirsad Kukić.

Dok su jedni tvrdili da ovim sankcijama ništa nije riješeno te da ovo neće dovesti do smirivanja političkih tenzija u BiH, drugi su aplaudirali na ovo i smatraju da je ovo jedan vrlo značajan korak naprijed.

Međutim, ove sankcije su posebno zakomplicirale stvari u Tuzlanskom kantonu. Kako je Raport već analizirao sakcije Kukiću su uzburkale situaciju u TK jer njegova PDA čini vlast u Tuzlanskom kantonu.

Podsjetimo, Kukić se na američkoj listi našao zbog korupcije i koruptivnog djelovanja. Zajedno sa PDA vlast čine još i SDP, Naša stranka i SBB.

Opoziciju u TK čine, između ostalog, i Socijaldemokrate Envera Bijedića, bivšeg istaknutog SDP-ovca. On je za Raport prokomentirao situaciju u TK.

Na samom početku razgovora kazao nam je da sankcije Kukiću itekako su utjecala na situaciju u Tuzlanskom kantonu.

“Ako ima obraza ovi što sada čine većinu u Tuzli, prije svega mislim na SDP BiH onda će sigurno utjecati. Naša stranka je već reagirala na način da je rekla da ne želi da bude dio te koalicije. Ako nemaju obraza, kao što pretpostavljam da nemaju, onda će kupovati samo neko vrijeme da se to što više razduži i da se slegne prašina”, kazao je Bijedić.

Osvrnuo se i na saopštenje SDP-a u kojem i kako sam kaže ništa nije konkretno navedeno.

“U saopćenju SDP-a nije ništa konkretno rečeno. Sankcije kada SAD uvedu protiv Milorada Dodika ili Milana Tegeltije u glas svi govore da tako treba, Amerikanci su upravu. Međutim, kada se uvedu sankcije Mirsadu Kukiću iz Banovića, e onda se kaže – o tome ćemo malo razmisliti, vidjet ćemo na Predsjedništvu. Zašto? Zato što su interesno povezani. Tako su i ušli u vlast jer su se povezali još prije dvije godine. Još davno su objavljeni tekstovi u kojima Jasmin Imamović, govori nikad nećemo sa PDA, da bi se to sve pogazilo i formirala vlast ovdje. Ima to sve zapisano”, naveo je on za naš portal.

Ono što je najbitnije je da li može doći do raspada Vlade Tuzlanskog kantona, ali po ovom pitanju Bijedić nije bio optimističan. Naveo je kako su šanse za takav raskol vrlo moguće.

“Ako Naša stranka ostane principijelna, onda će se Vlada Tuzlanskog kantona sigurno raspasti. Ne postoji način da imaju većinu od minimalno 18, ali ako ne bude principijelni onda će se ići na ovaj način da ništa ne konkretizuju. Sve je neodređeno. Kupovanje vremena i bacanje prašine u oči građanima, tj. biračima. To je sigurno. To se jasno kaže, ako nešto hoćemo, onda tako i bude, nema dileme. Međutim, sve je ovo jako neprincipijelno. Ovo sve pokazuje da sam bio upravu da treba formirati vlast i riješiti situaciju. Tada su vršili pritisak na mene da uđem u vlast sa PDA”, kazao je svoj stav Bijedić.

On navodi da su tenzije u BiH prisutne jer nepostoji ispravan rad Tužilaštva BiH.

“Amerika vidi da je u Banovićima bilo nekih koruptivnih radnji, a Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ne vidi. Pa ljudi, to je nemoguće. Istovremeno se prave montirani procesi, kao što je bilo protiv mene i Socijaldemokrata, pa se naprave izmišljene afere, samo jer smo na prošlim izborima bili treća stranka po snazi. I zato su nas napali, a ove druge ne diraju i to je jasno. Postoji 70 krivičnih prijava u Tužilaštvu i tužilac niti jednu nije procesuirao. Za predmet ‘15. maj’ (zgrada u Tuzli) je protiv mene je podignut optužnica, a za isti predmet protiv Jasmina Imamovića, koji je tada bio moj šef, je proglašena zastara. E, ako je to moguće? Ovo samo govori kolika je moć politike na Tužilaštvo, tako ovdje u TK SDP kontroliše rad Tužilaštva, a na državnom nivou neke druge stranke, ali o njima ne želim da razgovaram”, naveo je Bijedić.