Socijaldemokrate BiH uputile pitanja ministru obrazovanja i nauke u Vladi TK Elvisu Barakoviću

Kao odgovoran politički subjekt, koji je na prošlim izborima dobio povjerenje više od 20 hiljada građana Tuzlanskog kantona, prije nekoliko dana smo od ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK javno zatražili da povuče iz procedure predložene prijedloge Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju jer će ti zakoni ostaviti negativne posljedice na obrazovni sistem i budžet TK. Kako to ministar do danas nije učinio, postavljamo mu sljedeća pitanja:

 

  1. Kako mislite organizirati obrazovanje djece sa posebnim potrebama u skladu sa „Strategijom koju donosi Skupština TK“ ako znamo da ista ne postoji, odnosno da ju je ovaj saziv Skupštine stavio van snage?
  2. Zašto svojim prijedlozima Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojima ćete odobravati prelazak zaposlenika iz jedne u drugu školu, kršite odredbe zakona koje mijenjate, a koje se tiču autonomije škole i nadležnosti školskog odbora, koji utvrđuje potrebe za zaposlenicima?
  3. Znate li koliko radnika čeka zaključivanje još jednog ugovora o radu na određeno vrijeme i prerastanje istog u ugovor o radu na neodređeno, što je u skladu sa Zakonom o radu, a Vi im imate namjeru uskratiti to pravo?
  4. Kako mislite u članu 88. stav (1) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju izbrisati dio teksta koji ne postoji?
  5. Znate li da počasna zvanja koja će dodjeljivati Pedagoški zavod, nemaju nikakvu važnost i pravnu snagu za nastavnike i stručne saradnike zaposlene u školama, jer im je poslodavac škola, a ne Pedagoški zavod?
  6. Zašto iz postupaka stručnog usavršavanja, ocjenjivanja rada i sticanja višeg stručnog zvanja u osnovnim školama isključujete saradnike i pravite očitu diskriminaciju?
  7. Znate li da je članom 53. Okvirnog Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini propisano da Vijeće roditelja „kandiduje i bira predstavnike roditelja u školski odbor“, a ne ministarstvo ili Vlada?
  8. Znate li da je istim tim Zakonom, koji je usvojen u oba doma državnog parlamenta, zagarantovan određeni stepen autonomije škola, „… a naročito u pogledu zapošljavanja nastavnog, stručnog i drugog kadra…“?
  9. Jeste li svjesni anarhije koja će nastupiti u školama imenovanjem vršioca dužnosti direktora iz druge ustanove ili sa biroa?
  10. Jeste li svjesni posljedica koje možete snositi, kao predlagač zakona, zbog kršenja pravnih propisa BiH i FBiH, te zbog prouzrokovanja kako nematerijalnih tako i materijalnih šteta po Tuzlanski kanton?

Još jedanput Vas pozivamo da se otrgnete iz kandži retrogradnih politika i povučete Zakone o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju iz skupštinske procedure.