Tuzlaci zaduženi za još 7 miliona KM, a projekti od prethodnog zaduženja od 22 miliona čekaju realizaciju

Većina u Gradskom vijeću prihvatila je prijedlog o novom kreditnom zaduženju Grada Tuzla u iznosu od sedam miliona KM. Kredit će se uzeti kod Razvojne banke FBiH, otplaćivat će se u narednih 12 godina, uz kamatnu stopu od 2,5 posto na godišnjem nivou. Ovim kreditom, aktuelni gradonačelnik zadužuje naredna tri mandata ljude koji će voditi grad. Ovo je još jedan u nizu politikantskih predizbornih zaduženja kojima se ne zna vrijeme realizacije. Dok pojedine mjesne zajednice u Tuzli ne znaju za asfalt u 21. vijeku, nastaviti će se “šminkanje” užeg jezgra grada, dok će novac od kreditnog zaduženja vraćati i građani koji već godinama traže rješavanje komunalne i putne infrastrukture u svojim naseljima.

Po ustajaloj praksi, sva kreditna zaduženja bila su pred Lokalne izbore. Najavljivani su projekti, a prema analizi tekućeg mandata, 21 obećanje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića nakon tri godine mandata nije ispunjeno, štoviše, za neka od obećanja se iz budžeta izdvajaju milionski iznosi, ali se realizacija istih nije sa mrtve taćke pomjerila godinama (Gradski stadion Tušanj).
Predizborna obećanja Jasmina Imamovića nisu bila konkretna i jasna. Pored opštepoznatih obećanja da Tuzla nikada “neće pasti” i da je Tuzla kolijevka antifašizma, Imamović je tako obećao da će u ove četiri godine mandata zaposliti najmanje 4.000 novih radnika. Prema zvaničnim biltenima, broj zaposlenih osoba u Tuzli povećao se za 589 osoba. Možemo li aktuelnu vlast okarakterisati kao bezidejnu i umornu? Hoće li se nova zaduženja trošiti namjenski ili će biti utrošena u kampanju za naredne izbore, kao i novac od novih komunalnih naknada? 

Trebamo li podsjetiti građanstvo, Gradsku upravu, kao i vijećnike da su prije pet godine izglasali kreditno zaduženje od 22 miliona KM, koje ćemo vraćati i u narednih pet godina? Na osnovu tog kreditnog zaduženja, te u svrhu njegovog vraćanja vodu i odvod otpadnih voda od 2014. godine plaćamo 10% više.

Dok se pompozno prezentuju projekti koji po svemu sudeći nikad neće ugledati svoju realizaciju, život građana Tuzle postaje sve skuplji. Godišnje Grad Tuzla od Termoelektrane Tuzla dobije oko pet miliona kao naknadu za zagađenje zraka. Iako je propisano da su to sredstva za poboljšanje kvaliteta života građana, pa između ostalog i rješavanje problema aerozagađenja koje se može provesti kroz projekat toplifikacije, odnosno smanjenja cijene priključka na daljinski sistem grijanja. Nakon analiza utroška ovih sredstava vidimo da su ona najvećim dijelom išla u krpljenje deficita poslovanja javnih preduzeća i ustanova u Gradu Tuzla